Her finner du viktig info, råd, veiledning og instruksjoner.  Om hvordan man bruker lovlig reseptbelagt medisinsk cannabis, for beste mulig helse og velværende, med minst mulige negative konsekvenser.

 

– Cannabis må brukes på riktig måte for å få positiv og ønsket effekt! Den har aldri drept noen og overdoser er nesten umulige, men må ikke brukes på feil måte ellers risikerer man å få mer negativ ut av det.  At med måte, og sunn fornuft. ”Som en del av en sunn og aktiv livstil”. Her er noe hjelpsom råd:

 

– IKKE røyk cannabis med tobakk! ALDRI av aluminiumfolie eller plast eller gummi eller teip heller!  Det er koblet til masse helseplager som kols og kreft. Helst ikke røyke i det hele tatt.

 

– Bruk helst kun vapourizers/fordampere istedenfor røyking (spesiellt røyking med tobakk!). Av godkjent kvalitet, merke og leverandør.  IKKE de falske kopier fra Kina, som kan inneholde giftstoffer og er ikke kvalitetsikret.  Effekten virker nesten umiddelbart og vares i 2 cirka timer. (Se instruksjoner og modeller HER).  Mye bedre for lungene enn røyking men lunger og hals kan fortsatt være irritert

 

– Edibles/muntlige oljer av konsentrert cannabis (THC- eller CBD- konsentrat) foretrekkes mest av alt.  MEN kan oppleves litt sterk så burde starte i små målbare doser, det tar mer tid for effekten å virke enn med røyking eller fordamping, og kan være vanskelig å kontrollere.  Også noen misliker smaken, spesielt de som er allerede kvalm fra cellegift. Effekten starter opp til en time etter oljen inntas og kan væres i 6-8+ timer (anbefales for søvn!)

 

– Nye patienter må begynne forsiktig og oftest trappe opp cannabisdosene mens de trapper ned dosene fra andre legemidler (etter veiledning fra leger).  Mange opplever at de kan redusere eller kutte ut andre legemidler som erstattes med cannabis (I forbindelse med veiledning fra helsepersonell).

 

– Toleransen bygges og kostnadene er store så prøv å holde dosene til laveste mulig med ønsket effekt.  Vær aktiv med fysisk aktivitet og trening, spesielt friluft i naturen, fordi da slipper hjernen endocannabinoider.

 

– Noen få dårlige bivirkninger oppstår hos noen pasienter, som kvalme, tretthet, tørre øyer og munn, eller paranoia.  Spesielt når det kombinere med f.eks alkohol eller andre legemidler.

 

– De negative bivirkninger kan reduseres med følgende tiltak:

  • Tørrhet i munnen: drikk mye vann og bruke øyendråper (også for tørrhet i skjeden hos kvinner anbefales glidemiddel).
  • Angst, uro noen får fra THC: bruk i kombinasjon med CBD, i rolige omgivelser hjemme, ikke bland masse fremmende folk under stress.
  • Hosting/irritert hals: ikke røyk, bruk vapourizer/fordampere med vannfilter, eller bytt til muntlige oljer.
  • Munchies/sult/matlyst: dette er jo til fordel i de som er underurnært pga cellegift eller anoreksi og sliter med å spise. Mens for de andre som sliter med å holde vekten ned, de kan kjøpe inn og forberede med sunn mat og snacks så man ikke risikerer å fylle opp på chips og sjokolade (frukt, grønnsaker, nøtter, fullkornbrød, knekkebrød, hummus, sjøtang, tofu, vegansk yogurt osv anbefales).

 

– Alle mennesker og strains er forskjellige! Cannabis inneholder flere hundre psykoaktive stoffer.  Tenk hvordan folk reagerer til f.eks forskjellige piller eller alkohol.  Noen blir avslappet, noen blir oppgiret, noen bli glade, noen blir blir morsomme og fniset, noen bli leie, sint, paranoid, eller trøtt. Noen klarer å bruke daglig og være funksjonell, mens noen lar den ta over hele livet på en negative måte.

 

*Sunn fornuft, rimelige doser, I kombinasjon med sunn kost, fysisk aktivitet, og en god social nettverk er nøkkelen til velværende og helse <3  

 

Råd fra myndighetene i Canada: https://www.canada.ca/en/public-health/services/publications/drugs-health-products/cannabis-10-ways-reduce-risks.html

Råd fra myndighetene i Nederland: https://english.cannabisbureau.nl/medicinal-cannabis/documents/circulars/2018/02/20/patients-guide-medicinal-cannabis

 

 

– Det må varsles mot dårlig gatehasj og dealere! Også politi! Mange har helseplager som hjelpes med cannabis men får ikke resept. Ellers de er i nød for medisinen og lider uttalelig, og prosessen med henvisninger og godkjenning og bestillingen via apotek tar for langt tid. Så derfor mange er nød til å skaffe fra svartemarked

 

– Hasj fra gaten er nesten utlukkende lagd i utalandske fasiliteter uten kontrollert hygieniske forhold eller kvalitetssikring. Det kan være OK kvalitet men er ofte kontaminert med alt mulig dritt. Politiet har analysert og funnet alt fra gummi til motorolje, spor av jord, sand og avføring, også kunstig-lagd syntetiske cannabinoider.  Mange opplever høsting og kvalme og hodepine.  Folk også kjøper fake hash, og tilsetter kunstige syntetiske kjemikalier.  Enda en grunn til legalisering, slik at alle produkter som selges er kvalitetsikret og kontrollert!

 

– Syntetiske cannabinoider (som kalles ”spice” eller ”K2” osv i slang) er kunstige stoffer lagd i laboratorier som ligner på cannabis og effekten. Men i motsetning til organisk cannabis planter disse syntetiske stoffer er farlige, siden de har de dårlige bivirkninger og negative effekter på forskjellige organsystem, og blitt årsaken til flere død (i ulikhet til cannabis som har aldri drept noen). Den ofte blandes med gatahasj eller selges som falsk ”cannabis”, eller bestilles fra internet.  Det er en konsekvense av forbudet, at folk får tak i farlige stoffer

 

-Pass deg for de sleazy dealere! Apotekprisene er svindyre, men noen ulovlige dealere tar enda høye blodpriser og for dårligere kvalitet.  Ellers er varene kontaminert med bakteria, muggsopp, forskjellige kjemiske stofer.  Noen i bransjen er veldig uærlige, grådige, og på tider voldelige folk, og forsøk på ”handelsavtaler” i miljøet leder til svindel, mishandel, eller ran! Fordi politiet kan ikke akkurat tilkalles eller hjelpe… 🙁

– Det rekommenderes IKKE å delta i ulovlige aktiviter pga rettslige konsekvenser, men hvis folk må kjøp fra svartemarked så er det bedre å dyrke selv eller kjøpe fra en kilde de kjenner og stoler på.

 

– Vær varsomt på politiet også! Mens mange er helt forståelsesfull og godtar at pasienter som lider av alvorlige diagnoser lindres med naturlige cannabinoider, mange liv har blitt ødelagt med razzia, bøter, trusler og trakassering fra noen politi som har fordømmer mot denne type medisin.  Selv lovlige pasienter med resept og alvorlige sykdom og skikkelig dokumentasjon på det. Noen har blant annet mistet jobb, og blir påført ytterlig trauma og krenkelse av privatrett fra politi som kommer i deres hjem for å undersøke og avhøre de, noen har blitt tvunget til naken kroppsvisitering på flyplasser, til og med fått medisinen konfiskert (politiet er pliktig å gi seinere tilbake eller refundere kostnaden, men det kan ta tid og pasientene må lide uten noe form for smertelindring i mellomtida).  Det er hjerteskjærende og uakseptabelt at syke pasienter som lider av alvorlige sykdommer få slik grov diskriminering og blir offer for personlige fordommer og maktmisbruk!

 

*De som har diagnoser men ikke kvalifiserer for resept i Norge, muligens kvalifiserer på et av de privat klinikk i Nederland eller Danmark.